Uddannelsens indhold – Kranio-Sakral Terapi Kursus 2025
KST uddannelsens indhold
Fulcrum Institute tilbyder en omfattende 420-timers Kranio-Sakral Terapi kursus 2025 med start den 8.-9. marts 2025. Dette kompetencegivende og helhedsorienterede Kranio-Sakral Terapi kursus 2025 dækker alle kendte teknikker inden for både bio-mekanisk og energetisk kranio-sakral terapi.
Beskrivelse af modulerne på dette Kranio-Sakral Terapi kursus 2025:
Modul 1 – Det Blide Tryk
På modulet “Det Blide Tryk” vil du blive introduceret til de helt grundlæggende principper og teknikker, som gennem det meget blide tryk skaber kontakt til kroppens væv. Det er hele fundamentet med disse principper og teknikker for det videre KST-arbejde.
Du vil lære at skabe kontakt og tune ind, sanse, lytte og se kroppen for at begynde at udvikle dit terapeutiske nærvær.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 2 – Kranio-sakralsystemet, hjernen og åndedrættet
På dette modul vil du lære om baggrunden og historien bag kranio-sakralterapien, kranio-sakralsystemet og dets betydning for kroppens funktioner, nervesystemet, hjernen og membranerne. Du vil blive introduceret til kraniets rytme, lærer at lytte og tune ind til kranio-sakralsystemet. Du vil også blive introduceret til de grundlæggende teknikker, som skal bruges til at arbejde med de øverste nakkehvivler, forbedre åndedrættet og afhjælpe stress i kroppen.
Undervises af Helle Haugaard
Modul 3 – BindevævsTeknik – Fascia Release
BindevævsTeknik også kendt som Fascia Release og Rosenberg Teknik, er en effektiv og blid form for behandling af alt kroppens væv. Den nyeste forskning viser, at spændinger ikke sidder i musklerne, men i bindevævet også kaldet fascia, som udgør en stor procentdel af kroppen og som omgiver alle vores muskler, organer, knogler, nerver mm.
Du lærer, med lette og præcise tryk og teknikker, at arbejde i det lag og den dybde af kroppen, hvor spændingerne har årsag samt at mærke spænding og afspænding i vævet.
Du lærer om bindevævets magiske og omfattende univers og får effektive teknikker til at behandle via triggerpunkterne, straps og bindevævsbanerne, som skaber vores bevægelsesmønster i kroppen (Anatomy Trains). Desuden lærer du at behandle arvæv på en meget enkelt og effektiv måde. Teknikkerne kan bruges på hele kroppen på folk i alle aldre samt dyr.
BindevævsTeknik er et rigtigt godt redskab til bl.a. at afhjælpe muskelspændinger, stivhed i kroppen, nakke-, ryg- og lændesmerter, bækkenløsning, hovedpine, ledsmerter samt dårlig kropsholdning.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 4 – Rygsøjlen, kraniebunden og ansigtet
Vi fortsætter med at fordybe os i sansningen af de fysiske strukturer i kranio-sakralsystemet og opbygger en fortrolighed med palperingen af disse. Der bygges videre med kranio-sakralteknikker til bla. rygsøjlen og du lærer om forbindelsen fra halebenet til vomerknoglen i næsen. Du lærer mere om knoglerne og suturerne i kraniet og cerebrospinalvæskens betydning og sansningen af dens flow. Cerebrospinalvæsken er den væske som giver næring til hjernen og rygmarvsnerverne. Du vil desuden blive introduceret til spheno-occipitalleddet, leddet mellem sphenoidal- og occipitalknoglen. Et meget vigtigt led som vi fokuserer på i modul 7.
Undervises af Helle Haugaard
Modul 5 – Supervision modul 2, 3 og 4
Her på supervisionsmodulet får du ”fintuning” og supervision, så du har helt styr på og er fortrolig med teknikkerne fra henholdsvis modul 1, 2 og 3. Der er en supervisionsdag til hvert modul.
Undervises af Helle Haugaard
Modul 6 – Balance og flow mens du behandler
Bliver du anstrengt og bruger du unødige kræfter? Får du selv spændinger, mens du er i gang med at afhjælpe klientens?
Fundamentet for at give behandling er, at du bliver bevidst om at bruge bruge din egen krop på mest hensigtsmæssige måde når du behandler, og at du integrerer alle de principper, som du indtil videre blevet præsenteret for på uddannelsen.
Dine mest brugte redskaber, arme og hænder, arbejder ikke alene. De bliver understøttet og får styrke fra hele kroppen. På dette modul lærer du din egen krop at kende, mht. at være i balance og i flow imens du behandler, og mærker den forøgede styrke og lethed ved at bruge det bevidst.
Igennem teori og praksis begynder du at lære om at afgive og dosere dit tryk tilpasset klienten – udnytte din kropsvægt og tyngdekraften når du behandler – hvordan det er naturligt at bruge briksen og klienten til at understøtte og aflaste dig, og hvorledes din krops forskellige dele samarbejder om opgaven, imens du arbejder på klienten.
Undervises af Kim Mühlenfledt
Modul 7 – Kraniebasen med fokus på spheno-occipitalleddet
Dette modul har sit fokus i kraniebunden og er en fortsat træning i at palpere kraniets subtile bevægelser. Du vil begynde at lære sphenoidalknoglen, også kaldet ”kraniets motor” at kende, og sammen fordyber vi os i spheno-occipitalleddet, dets betydning og sammenhæng mellem dette og hele kroppen. Dette sensitive område kan have en stor betydning for, hvordan hele kraniet bevæger sig, og det er et meget centralt område i kraniets fysiske struktur. Spheno-occipitalleddet åbner og lukker sig, drejer sig og bevæger sig fra side til side i en organisk 3-dimentionel bevægelse som en sommerfugl. Leddet fungerer som et naturligt fulcrum (omdrejningspunkt) for bevægelserne i kraniebunden og rygsøjlen.
Spheno-occipitalleddet kan låse sig i forskellige læsioner, som kan skabe ubalance i hele kroppen samt i den følelsesmæssige tilstand. Disse læsioner beskrev Dr. Sutherland (grundlæggeren af kranio-sakral terapi) i sit tidlige arbejde, og de danner grundlaget for den biomekaniske metode. En læsion opstår, når bevægelsen omkring det naturlige fulcrum organiserer sig anderledes pga. en udefrakommende kraft. Læsionerne kan opstå under fødslen eller efter fysiske og psykiske traumer.
På dette Kranio-Sakral Terapi kursus 2025 undervises i at skelne mellem de forskellige læsioner og tilstande i spheno-occipitalleddet gennem palpering og sansning. Alle kranier bevæger sig forskelligt, og det er vigtigt at kunne palpere disse unikke nuancer.
Undervises af Helle Haugaard
Modul 8 – Meridianerne og bonebending
Du har nu en masse af de grundlæggende principper og teknikker indenfor kranio-sakral terapien på plads. Vi arbejder videre med kroppens struktur, spheno-occipitalleddet og introducerer læren om meridianerne, ledkompression og bonebending.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 9 – Supervision modul 7 og 8
Her på supervisionsmodulet får du ”fintuning” og supervision, så du har helt styr på og er fortrolig med teknikkerne fra henholdsvis modul 7 og 8, og du vil få lidt ekstra krydderi på teknikkerne. Der er en supervisionsdag til hvert modul. Der vil desuden være en case udefra på hver af dagen som der arbejdes på i plenum.
Undervises af Helle Haugaard og DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 10 – KST til børn fra 0-2 år
Der er helt særlige KST-teknikker til babyer og større børn. Vi starter med dem til de helt små fra 0-2 år. Voksne kan bestemt også have gavn af børneteknikkerne, de har jo også været børn. Men det er modsat med børn, til dem bruger vi ikke voksen-teknikkerne, altså de teknikker som du hovedsageligt har lært indtil nu. Kraniet hos et barn består hovedsageligt af membraner det første meget lange stykke tid, så da er vores teknikker i endnu større grad væskerelateret.
Vores tilgang og arbejde med de helt små nye børn kræver særligt trænede hænder. De foregående moduler har gjort dig klar til dette.
Hvordan nærmer vi os det lille barn, og hvilke problematikker møder vi? Det er ikke bare det lille barn og dets problematikker, som vi skal tage stilling til, men også moderen og måske hele familiens tilstedeværelse og udfordringer.
Du vil lære teknikker til at afhjælpe nogle af de mest almindelige problematikker hos babyer såsom skæve kranier, kolik og andre problemer med fordøjelsen, problemer med at amme og sutte, søvnproblemer samt urolige børn eller dem som er for rolige.
Fødselsprocessen er voldsom for barnet og den kan give små eller større traumatiske komplikationer i den første levetid. Derfor er det vigtigt, at alle babyer får behandling og gerne indenfor de første par måneder, så dagligdagen og nætterne kan blive så blide som muligt for både barnet og forældrene.
Undervises af Karina Remming
Modul 11 – KST til børn fra 3-14 år
Efter baby og det første barnestadie kræver behandling af de ældre børn noget andet. Både teknikmæssigt og den terapeutiske tilgang. Fra 2 års-alderen har barnet nogle andre behov og grænser og skabelsen af gensidig tillid er meget vigtig og fundamental for, at du kan få lov at behandle barnet. Vi tager altid udgangspunkt i, at det skal være en behagelig og positiv oplevelse for barnet. Du vil lære, hvordan du opnår gensidig tillid og respekt hos barnet.
Større børn, andre problematikker. Børnene kan nu sætte ord på deres fysiske gener såsom ondt i hovedet, ondt i maven, ondt i ørerne eller andre steder i kroppen. Desuden vil de eventuelle motoriske- og indlæringsmæssige problematikker nu vise sig, fx. vanskeligheder med at koordinere kroppens bevægelser, at indlære, at tale, at forstå, at koncentrere sig, og ligeledes mere psykisk relaterede problemer såsom hyperaktivitet eller det modsatte. Du vil lære teknikker til at afhjælpe alle disse tilstande. Nogle af teknikkerne kender du allerede fra de første moduler, disse lærer du nu i en endnu blidere og enklere version.
Undervises af Karina Remming
Modul 12 – Supervision modul 10 og 11
Her på supervisionsmodulet får du ”fintuning” og supervision, så du har helt styr på og er fortrolig med teknikkerne fra begge børnemodulerne, modul 9 og 10, og du vil få lidt ekstra krydderi på teknikkerne. Der er en supervisionsdag til hvert modul.
Undervises af Karina Remming
Modul 13: Occipital- og temporalknoglen og kraniets pivot’er
Teknikkerne som du lærer på dette modul og de næste 2 er meget specifikke og præcise i forhold til de tidligere moduler, som indeholder mere generelle teknikker. Hvor der tidligere var fokus på hele den pågældende knogle, skal du nu have fokus på de mindre dele af den. Dermed kan du blive så præcis i dit arbejde som muligt. Da teknikkerne er meget præcise, er de også meget effektive. De kan påvirke systemet dybere og dermed skabe ændringer hurtigere. Da du jo selv får teknikkerne, er dette modul og det næste delt i 2, så det dybe arbejde får tid til at integrere sig i dig.
Her på modulet arbejder vi primært med occipitalknoglen og temporalknoglerne med fokus på de steder, hvor der findes drejeled, såkaldte pivot’er – steder hvor knoglernes suturer skifter fra interne til eksterne vinkler.
Dette er nøglesteder, hvor kranieknoglerne kan ”skifte gear” i forhold til hinanden og dermed være med til at skabe optimal funktion og flow i kroppen. Det er i og omkring occipitalknoglen, temporalknoglen og pivot’erne at mange af de dybere problemer ofte ligger gemt såsom tinnitus, migræne, koordination/balance, nakkespændinger, angst, blodtryksproblemer, aggressivitet, ansigtslammelser, hjernerystelser, personlighedsforstyrrelser, sansebearbejdning og sprog, synet, hukommelsen og problemer omkring rygsøjlen og korsbenet. Teknikkerne er ligeledes holdningskorrigerende.
Vi arbejder med opmærksomhed på det langsomme healende og organiske flow i kroppen og kroppens egen iboende selvregulerende helbredskraft.
Vi arbejder med følgende knogler og strukturer:
Occipital, temporal, sphenoidal, zygomaticus, de 6 pivot’er: C.S.M, H.M, S.S., S.P., petro basilar og petro jugular, de cervikale hvirvler, fodens knogler, nuchalligamentet, sphenopetrosalligament, ventriklerne, sacrum, lambda, occipito-mastoidsuturen, lambdasuturen, coronasuturen, tempora-parietalsuturen og TMJ.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 14 – Parietal-, frontal- og ansigtsknoglerne
Vi fortsætter det detaljerede og dybe arbejde med kranio-sakralsystemet, og du lærer nu meget præcise og specifikke teknikker til parietalknoglerne, frontalknoglerne og alle ansigtsknoglerne. Det er i disse knogler, at årsagen til en masse større problematikker ligger. Problematikker som viser sig som personligheds- og adfærdsforstyrrelser, indlæringsvanskeligheder, problemer med at tale, sanseopfattelse og forståelse, orientering, både kropslig og geografisk, hovedpiner, kæbespændinger, allergier, trigeminus neuralgi, sinus- og vejrtrækningsproblemer samt problemer med øjnene.
Det er på dette modul at du lærer de primære teknikker til Hortons hovedpine og diverse former for migræne.
Ved hjernerystelser sker der ofte kraftige læsioner på parietal- og frontalknoglerne, dem bliver der gået i dybden med her på modulet.
Vi har arbejder også på og går i dybden med følgende andre knogler og strukturer:
Maxilla, zygomaticus, sphenoidal, nasal, vomer, ethmoid, palatine, lacrimal, mandibula, den metopiske sutur, bregma, den superficielle baglinje, spiralinjen, glabella og hovedchakra’et.
Teknikkerne til disse strukturer er meget specifikke og præcise, ligesom på modul 13. Dette kan bevirke at teknikkerne går dybere og dermed skaber ændringer hurtigere i kroppen.
Vi arbejder med opmærksomhed på det langsomme healende og organiske flow i kroppen og kroppens egen iboende selvregulerende helbredskraft.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 15 – Supervision modul 13 og 14
Her på supervisionsmodulet får du ”fintuning” og supervision, så du har helt styr på og er fortrolig med teknikkerne fra modul 13 og 14, og du vil få lidt ekstra krydderi på teknikkerne. Der er en supervisionsdag til hvert modul.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 16 – Kraniet og ansigtets åbninger
På dette modul lærer du teknikker til at forbedre vores basale behov for at kunne spise, trække vejret, tygge og synke maden optimalt. Teknikkerne, du lærer, er gode til at forbedre tale, vejrtrækningen, synet og kæbe-, næse- og mundhulefunktionerne. Vi arbejder med åbningerne i kraniet og ansigtet.
Slag på ansigtet, tandregulering og andet tandarbejde forplanter sig hurtigt til resten af kraniet, hvælvingen og kraniebunden. Dette kan medføre gener såsom hovedpiner, skæv bidfunktion, kæbespændinger, personlighedsændringer og depression.
Vi arbejder med følgende knogler og strukturer:
Mundhulen, maxilla, mandibula, atlas, palatine, tungen, mandlerne, hyoid, halsen, nakken, skuldre, sternum, clavicula, struben, næsen, ethmoid, vomer, sphenoidal, blodcirkulationen og øjet.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 17 – Supervision modul 16
Her på supervisionsmodulet får du ”fintuning” og supervision, så du har helt styr på og er fortrolig med teknikkerne fra modul 16.
Undervises af DeeDee Schmidt-Pedersen
Modul 18 – Behandling af klienter med chok/trauma
På modul 18 får du gode teknikker og øvelser til at hjælpe dine klienter videre fra en chok/traumesituation.
Du vil lære at forstå hvad der sker i hjernen, når vi befinder os i en chok/traumesituation i længere tid. Du vil lære at aktivere væv, som er i kollaps, samt få øvelser til at optimere vejrtrækningen og bedre grounding. Vi kommer omkring dissociering, og opmærksomheden rettes også mod, hvordan motion, livsstil og dosering kan hjælpe dine klienter videre fra en chok/traumetilstand.
Undervises af Helle Haugaard
Tilmeld dig på vores Kranio-Sakral Terapi kursus 2025:
AFSLUTTENDE EKSAMEN
Eksamen tager ca. 1 time og vil foregå som en behandlingssession.
Eksamen vil blive overværet af, og der vil være der vil være mundtlig feedback fra DeeDee Schmidt-Pedersen samt en anden underviser ligesom vi vil spørge ind til nogle af dine overvejelser i forbindelse med klientens historie og din behandling.
Du vil modtage et eksamensbevis for den fulde KST uddannelse.
Efter modul 12 har du opnået 272 lektioner i KSTuddannelsen og kan dermed tage en delvejseksamen. Dette kræves for at du bliver moms-fritaget hos Skat samt søge om at blive RAB-registreret af Sundhedsministeriet. Begge forudsætter at du har taget anatomi, fysiologi mm. Du kan søge om RAB-registreringen gennem Foreningen Kranio Sakral & Kropsterapi Danmark.
Læs mere om muligheden for momsfritagelse som alternativ behandler i Skats nyeste vejledning fra 30. juni 2012 https://www.skat.dk/SKAT.aspx?oID=2040163